Bebeklerde Gaz Önleyici ve Uyku Destekleyici Masaj

22:01

Masal’da zaman zaman uykuya dalma süreçlerinde sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle de çok uykusuz kalmışsa ya da gazı varsa. Böyle zamanlarda bize en çok iyi gelen üç desteği düşününce ilk aklıma gelenler; yarım kundak, banyo ve masaj üçlüsü oluyor. Masajın yeri zaten çok ayrı özellikle de bebeğin psiko-sosyal gelişimi için, çünkü bebeklere masaj yaptığımız zaman onlarda endorfin, serotonin, ve oksitosin gibi hormonlar salgılanır. Yani masaj yaparak bebeği hem mutlu eder, hem güvenli hissettirir hem de büyümesine yardımcı oluruz. 

Masajın diğer yararlarını sayacak olursak; 

  • Bebeğinizi rahatlatır, endorfin salgılanması ile birlikte ağrı kesici özelliği de vardır.
  • Bağırsak hareketlerini tetikleyerek gaz sancısının azalmasına, kabızlığın geçmesine yarar sağlar.
  • Uykuya hazırlanmasına yardımcı olur (Özellikle uyku rutini oluştururken önemli adımlardan birisi haline gelir)
  • Gaz sancılarına iyi gelir, kolik bebekleri sakinleştirir.
  • Aranızdaki bağı kuvvetlendirir, güvenli bağlanma sürecini destekler annenin de hormonlarını tetikleyerek süt üretimini artırır.
Ben bu yazımda bizim masaj rutinimizi anlatacağım ama her anne kendi bebeğini daha iyi tanıdığı için bunlara eklemeler ve çıkartmalar yapabilir. Her şeyden önce masaj yapacağınız odanın ılık ve loş olması (uyku öncesi ise) çok önemli. Daha sonra ise odanın hazırlanmasının yanı sıra kendi iç duygu durumunuzun da dengeli olmasına dikkat edin. Sert hareketlerle yapacağınız bir masajın yarardan çok bebeği daha çok strese sokacağı için zararı olacaktır. Biz masaj için Mustela’nın ya da Rituals’ın bebe yağını kullanıyoruz. Çok zor durumda kaldığımızda ise (krizsel bir gaz sancısı gibi) sadece topuklarına 1 damla acı elma yağı da kullandığımız oluyor) ancak bu yağ benim cildimde iritasyon yaptığı için (kaşıntı ve yanma) bebeğe de yapabilir şüphesiyle çok tercih etmiyorum. Önemli olanın sizin duygu durumunuz, doğru hareketler ve bebekle masaj sırasında kurduğunuz bağ olduğuna inanıyorum.
Masaj boyunca ellerimizi yağ ile hep ısıtıyoruz ve neredeyse aralıksız göz teması kuruyoruz; gündüz yapılan masajlarda sohbet inanılmaz önemli hiç durmadan konuşup iletişim halinde olmanız gerekiyor ancak geceleri uykudan önce en baştaki uykuya geçiş konuşması dışında sohbeti tercih etmiyorum ki enerjisi yükselmesin. Bunun yanında uykuya geçiş için yapılan masajlarda hareketlerin daha yavaş ve uzun olmasına, gündüz yapılan masajlarda hareketlerin daha kısa ve sık olmasına özen gösteriyorum.


Bize çok iyi gelen gaz&uyku masaj rutinimize gelirsek;

  • Önce ellerimizi yağlayıp ısıtıyoruz, ve bebeğimizin ismiyle ya da ona seslendiğimiz takma ismiyle hitap ederek şimdi ona masaj yapacağınızı ve onun çok rahatlayacağını söyleyerek başını ovarak başlıyoruz. (Masal baş ovma kısmından hoşlanmadığı için bunu çok uzatmıyorum ben ama siz istediğiniz kadar uzatabilirsiniz.)
  • Daha sonra sol elimizle göğsünün altından başlayarak kasıklarına kadar göbeğini sever gibi aşağıya çekiyoruz. (Yavaş ve uzun uzun) Aynısını sağ elimizle de yapıyoruz. (Genel olarak uzmanlar 6 tekrarla gitmeyi öneriyorlar)
  • Sonra sol elimizi açarak özellikle avucumuzu bebeğin sağ karın bölgesinin yanına koyarak göbek deliği çevresinde saat yönünde ovuyoruz. (Bunu da 6 tekrar yapıyoruz) Hareketleri bebeğin bağırsak çıkışı olan sol alt karın bölgesinde bitiyoruz.
  • İki bacağını alıp bisiklet çevirme hareketi yapıyoruz, 6 tur olduğunda iki bacağı karnına doğru ittiriyor ve biraz bekliyoruz burada dizlerinden öpebilirsiniz :) 
  • Daha sonra refleksolojide çok önemli noktalar olan ayak topuklarının bir parmak üstünü ve topuklarını ovuyoruz. (6-10 saniye sayabilirsiniz içinizden zaten büyük ihtimal bebeğiniz gıdıklanacaktır)  
  • Bitirirken elinizde kalan yağlarla son kez kollarını, bacaklarını ovup bebeğinizi yavaşça giydirip, gevşemiş durumdayken ister uykuya isterseniz de emzirmeye geçebilirsiniz.
İşte bu kadar :) Siz de kendi masaj rutinlerinizle ilgili yorumlarınızı paylaşırsanız çok sevinirim.
Uyku ile ilgili daha detaylı yazım için: Bebekler Nerede Uyusun

You Might Also Like

2 yorum

  1. Ne tatlısın Esra, eline sağlık. Bebişim yok ama öyle güzel ve eğitici yazıyorsun ki nasıl olsa lazım olur diyerek tüm yazılarını okuyorum. :) <3

    YanıtlaSil
  2. Masaj konusu benim için çok zor bir konuydu, yazınız çok faydalı oldu çok teşekkür ederim emeğinize sağlık ❤️

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.